Žurnalas „Tarp knygų“ Nr. 4 / 2023
0
Aprašymas

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo reikšmingus darbus pasakoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Ryšių su visuomene skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas, vertėjas Vilius Jakubčionis ir Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė.

Įvykis. Balandžio 23–29 d. šalyje vykstanti Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema – „Kartu įveikiant krizes“, skirta įgytai patirčiai susiduriant su įvairiais iššūkiais ir bibliotekininkų pastangoms juos įveikti apibendrinti. Apie savaitės atidarymo renginį ir geriausių 2022 m. bibliotekininkų apdovanojimus pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Tema: mokslinė veikla bibliotekose. Lietuvos atminties institucijos intensyviai įsitraukia į dokumentinio paveldo mokslinius tyrimus, leidžiančius atverti ir pristatyti šalies visuomeninio, politinio gyvenimo ir kultūros istorijos procesus. Balandžio 5 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusioje diskusijoje aptartos trijose didžiosiose šalies bibliotekose atliekamų mokslinių tyrimų galimybės, sklaida ir perspektyvos. Vaiva Markevičiūtė išskiria svarbiausias diskusijoje išsakytas mintis.

Tyrimai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos užsakymu tarptautinė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanija „Kantar“ 2022 m. pabaigoje–2023 m. pradžioje atliko Lietuvos bibliotekų tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti, kaip bibliotekų lankytojai vertina čia teikiamų paslaugų kokybę, ką jie mano apie viešojo interneto prieigos paslaugas, kokie yra interneto prieigos vartojimo įpročiai, motyvai ir nauda vartotojams. „Tarp knygų“ redakcija pateikia ir daugiau statistinių duomenų iš šio tyrimo: kaip lankytojai vertina bibliotekų veiklą; kurios paslaugos yra populiariausios; kuri gyventojų amžiaus grupė yra pagrindiniai bibliotekų lankytojai ir kt.

Nauji leidiniai. Šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytas baltarusių žurnalistės Inesos Pleskačevskajos mokslo populiarinamosios knygos „Istoriniai pasivaikščiojimai su Pranciškumi Skorina“ vertimas. Leidinį, nurodydama ne tik knygos autorei pavykusius aspektus, bet ir keletą nesklandumų, apžvelgia Alma Braziūnienė.

Terminų aruodas. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Bibliotekininkystės metodikos ir tyrimų skyriuje kaupiami ir analizuojami daugiakalbiai terminologijos duomenys, administruojama terminologinių duomenų bazė, todėl kasdien susiduriama su įvairiais terminologijos duomenų ir žinių ištekliais. Apie šią veiklą pasakoja Violeta Černiauskaitė.

Bibliotekų turtai. Karo istorikas, žurnalistas, bibliografas, bibliofilas Vytautas Steponaitis buvo žinomas ir kaip aistringas kolekcininkas. Jo unikali įvairių spaudinių kolekcija yra papildžiusi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondus. Šiandien galime pasidžiaugti baigta tvarkyti V. Steponaičio surinkta vokiečių okupacinės valdžios (Pirmojo pasaulinio karo laikotarpio) įsakų kolekcija. Ją pristato Diana Norkūnienė.

Biblioteka ir jos vardas. Prieš penkerius metus Kazlų Rūdos savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas kraštiečio, garsaus tautosakininko, kraštotyrininko Jurgio Dovydaičio (1907–2001) vardas. Aldona Lukoševičienė pasakoja, ką biblioteka spėjo nuveikti per tą laikotarpį įamžindama J. Dovydaičio atminimą ir populiarindama jo darbus.

Sukaktys. Filologė, poliglotė, istorikė, pedagogė, prozininkė, vertėja, bibliotekininkė, bibliografė, sovietmečiu – politinė kalinė Ona Matusevičiūtė (1908–2002) dėl savo biografijos valdžios buvo „nurašyta“, tačiau vien dirbdama Lietuvos bibliotekose ji atliko senųjų raštų, lietuvių raštijos istorijai itin reikšmingų darbų. Gegužės 7 d. sukanka 115 metų, kai Kavolių kaime, dabartiniame Jurbarko rajone, gimė būsimoji kultūros šviesuolė. Apie jos gyvenimą ir darbus pasakoja Jūratė Korsakaitė.

Žmogus ir laikas. Kęstutis Šapoka apžvelgia Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vasario–balandžio mėnesiais veikusią parodą „Miestas eina per laiką“ (kuratorė dr. Aušra Trakšelytė) ir jos kontekstus. Eksponuoti skulptoriaus Mindaugo Navako fotomontažai „Vilniaus sąsiuvinis Nr. 1“ (1981–1985 m.) ir skulptoriaus Arūno Gudaičio „Vilniaus atvirukai“ (2009 m.). Nors formali ekspozicijos rengimo proga – Vilniaus 700 metų jubiliejus, autorius atskleidžia subtilesnį ir subjektyvesnį kūrėjų santykį su vaizduojamu Vilniumi.

Ką skaityti. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais dalijamės rekomendacijomis, ką skaityti verta ir kuo konkreti knyga gali sužavėti. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Asta Maciulevičė (skaituole).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Šiemetės Nacionalinės bibliotekų savaitės preliudija – jau tradicinis tapęs pėsčiųjų žygis. Šalies bibliotekų komandos įveikė 12 km maršrutą Kazlų Rūdos apylinkėse. Loretos Gedeikienės (Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka) nuotr.

Parašykite atsiliepimą