Žurnalas „Tarp knygų“ Nr. 5 / 2023
0
Aprašymas

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 5-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo gerus darbus pasakoja Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos Vievio miesto Lazdynų Pelėdos bibliotekos vedėja Irena Senulienė ir žurnalistė, redaktorė, knygų leidėja, muziejininkė, Regionų kultūrinių iniciatyvų centro vadovė Danutė Mukienė.

Įvykis. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gegužės 10 d. atidaryta Amerikos skaitykla, įkurta bendru Nacionalinės bibliotekos ir JAV ambasados Lietuvoje sutarimu. Įrengta jauki erdvė kvies lankytojus susipažinti su šios šalies literatūra, kultūra, istorija, ekonomika, mokslo pasiekimais, skatins JAV ir Lietuvos kultūrinį bendradarbiavimą. Pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Karštas klausimas. Balandžio 25 d. visuotiniame Lietuvos bibliotekininkų draugijos susirinkime išrinkta nauja taryba ir jos pirmininkė – ja tapo Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič. Straipsnyje naujoji pirmininkė pasakoja, kuriomis kryptimis planuoja kreipti draugijos veiklą per savo kadenciją 2023–2025 m. Parengė Asta Stirbytė.

Tema: leidinių nurašymas. Dažnai skaitomi bibliotekų leidiniai nusidėvi, suplyšta, tampa nepatrauklūs skaitytojams, sensta ir jų turinys – informacija tampa nebeaktuali, o kartais net žalinga. Tokie leidiniai bibliotekose nurašomi ir atiduodami į makulatūrą, perduodami į mainų fondą arba parduodami aukcione. Bibliotekoms svarbu apie šį būtiną atsisveikinimą su knygomis kalbėti aiškiai ir atvirai. Būtina šviesti visuomenę ir atverti jai nematomą bibliotekos vidinę „virtuvę“. Temą apžvelgia Vaiva Markevičiūtė.

Statistika 2022. Pernai, kaip ir ankstesniais metais, stebimas bibliotekų skaičiaus mažėjimas. Krinta ir bendras šalies bibliotekose registruotų vartotojų rodiklis. Nors šalies bibliotekų išlaidos dokumentams įsigyti per metus išaugo, tačiau naujų dokumentų gauta beveik ketvirtadaliu mažiau nei 2021 m. Pasibaigus pandemijai, išaugo fizinių, tačiau sumažėjo virtualių apsilankymų skaičius šalies bibliotekose. Statistinius duomenis apibendrina Eglė Dikavičienė.

Terminų aruodas. Teisės terminų norminimas ypatingas tuo, kad dauguma terminų yra tarptautiniai, pasižymintys gausiais teisės aktų ir kitų norminių dokumentų šaltiniais. Specialiosios terminijos išmanymas padeda surasti tikslią informaciją ir šaltinius, o teisės dalykuose tai sutaupo itin daug laiko, leidžia atlikti ekspertinę paiešką įvairiose duomenų bazėse. Bibliotekininkams aktualią teisės terminiją aptaria Violeta Černiauskaitė.

Žvilgsnis į istoriją. XX a. trečiuoju–penktuoju dešimtmečiais Vilniuje veikė išskirtinė aukštesnioji mokykla – ORT technikumas. Jo absolventai sėkmingai įsidarbindavo pagrindinėse Vilniaus krašto pramonės įmonėse, taip pat dėl savo aukštos kvalifikacijos lengvai rasdavo darbą arba tęsdavo mokslus kitose pasaulio šalyse. Apie technikumo istoriją ir pasiekimus pasakoja Aistė Puidokaitė.

Biblioteka ir jos vardas. Jurgio Bielinio (1846–1918) vardu pavadinta Biržų rajono savivaldybės biblioteka yra įrengusi stilizuotą J. Bielinio kampelį, čia rengia edukacijos mokiniams, kraštotyrinio pobūdžio renginius, priima ekskursijas. Per šiek tiek daugiau nei dešimt metų buvo įvairių akcijų, renginių, paminėjimų, kuriuose prisiminta ir pagerbta knygnešystė. Šią veiklą pristato Liuda Prunskienė.

Žmogus ir laikas. 2022-ieji Jurbarko rajone buvo paskelbti nepaprastai talentingos, savamokslės akvarelinių miniatiūrų meistrės Lidijos Meškaitytės (1926–1993) metais. Menininkė svarbi ne tik Jurbarko kraštui, bet ir Mažosios Lietuvos regionui, jos miniatiūros priskiriamos Lietuvos dailės aukso fondui, yra unikalus lietuvių tautodailės palikimas. L. Meškaitytė akvarele tapė miniatiūrinius paveikslus – peizažus, portretus, natiurmortus, temines kompozicijas. Apie menininkės gyvenimą ir kūrybą pasakoja Jūratė Korsakaitė.

Ką skaityti. Norisi prisėsti ant suolelio ir paskaityti saulėkaitoje, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Fausta Balčaitytė (buksterefausta).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. pardavimai@lnb.lt. 

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Aštuonioliktą kartą Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka su partneriais rengė Metų knygų rinkimus ir laureatų apdovanojimus. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Parašykite atsiliepimą