„Gimtoji kalba“ Nr. 5
0
Aprašymas

„GIMTOJI KALBA“ NR. 5 PDF FORMATU



Vidas Garliauskas. Lietuvių kalba XVIII amžiaus Mažosios Lietuvos liuteronų bažnyčios metrikų knygose 3

Marikė, Endriaus Naujoko duktė iš Pakalvių, Dočius Žitkus, kerdžius iš Traupių, Kristups Bačiulatis iš Paulikiškių su savo marčia (t. y. nuotaka), Urtuže Užkurače iš Didžių Vorninkų…  Tokių asmenis įvardijančių, jų gyvenamąją vietą, šeiminius ryšius ar veiklą nusakančių lietuviškų įrašų galima rasti vokiškai rašytose XVIII a. Mažosios Lietuvos liuteronų bažnyčių metrikų knygose. Straipsnyje pateikiama iki šiol tyrėjams nežinotų lietuvių kalbos faktų iš Olštyno valstybinio archyvo internete paskelbtų metrikų knygų, taip pat iš Lietuvos mokslų akademijos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos turimų suskaitmenintų metrikų knygų. 

Aptinkami duomenys rodo, kad ne vienas Mažosios Lietuvos kunigas metrikų knygose yra daugiau ar mažiau rašęs ir lietuviškai. Vokiškai rašytose metrikų knygose pavienių lietuviškų įrašų atsiradę todėl, kad metrikai, dalyvaujant lietuvininkams informantams, buvo pildomi iškart po apeigų. Tad spontaniškai rašyta kalba, kuria bendrauta. Šie įrašai – vertingas lietuvių kalbos liudijimas iš tų vietų, kur ji dabar nebevartojama. 

Jurgita Macienė. Lietuvių kalba Lietuvos kolegijų svetainėse 9

Straipsnyje apžvelgiamas tyrimas, kuriuo siekta nustatyti, kokių lietuvių kalbai skirtų renginių organizuojama Lietuvos kolegijose ir kaip tie renginiai pristatomi kolegijų svetainėse. Autorė peržiūrėjo aštuoniolikos kolegijų – dvylikos valstybinių ir šešių nevalstybinių – svetainėse naujienų (arba renginių) skiltyje nuo 2023 m. sausio 1 d. iki kovo 31 d. paskelbtus įrašus. Pasirinktas laikas, kai Lietuvoje vyksta tradicinės Lietuvių kalbos dienos. Paaiškėjo, kad per tris mėnesius apie renginius ar faktus, kaip nors susijusius su lietuvių kalba, paskelbė penkios kolegijos. Apibendrinant daroma išvada, kad didžioji dalis kolegijų nepasinaudojo Lietuvių kalbos dienų teikiama proga atkreipti bendruomenės dėmesį į valstybinės kalbos istoriją ar šių dienų kalbos vartojimo klausimus. Kolegijų svetainėse ieškant informacijos pasirinkta tema atkreiptas dėmesys ir į skelbiamų pranešimų kalbos kokybę. Pasak autorės, didžiosios dalies kolegijų svetainėse pranešimai skelbiami taisyklinga valstybine kalba, vis dėlto keleto kolegijų – ir valstybinių, ir nevalstybinių – svetainėse tekstų pavadinimuose ir pačiuose tekstuose palikta įvairių klaidų. Tad antroje straipsnio dalyje komentuojami būdingiausi svetainių kalbos trūkumai ir patariama, kaip juos taisyti.   

Aktualijos

Lietuvių kalbos draugijos atstovų suvažiavimas Kuršėnuose (Rita Urnėžiūtė, Vida Ragauskienė) 15

Balandžio 29 d. Kuršėnuose surengtame Lietuvių kalbos draugijos (LKD) atstovų suvažiavime apsvarstytos ir patvirtintos veiklos ataskaitos, išrinkta nauja LKD valdyba, taryba ir revizijos komisija. Valdybos pirmininke trejų metų kadencijai išrinkta doc. dr. Vilma Zubaitienė, tarybos pirmininke – prof. dr. Genovaitė Kačiuškienė, revizijos komisijos pirmininke – Birutė Simanavičienė. Paskelbti du nauji LKD garbės nariai – prof. dr. Albinas Drukteinis ir doc. dr. Regina Venckutė. Suvažiavimo organizaciniais reikalais ir kultūrine programa rūpinosi LKD Kuršėnų skyrius, vadovaujamas Vidos Ragauskienės. 

Mums rašo

Moterų pavardžių klausimu (Rima Jezukevičienė) 21

Laiško autorė komentuoja Seimo narės Ievos Pakarklytės siūlymą sudaryti galimybę moterims pasirinkti pavardę su galūne -a.

Iš praeities

Juozapas Laukaitis – lietuvybės sargas ir religijos terminų tvarkytojas (Lionė Lapinskienė) 22

Prieš 150 metų gimė prelatas Juozapas Laukaitis (1873–1952) – plataus akiračio dvasininkas, ilgametis vyskupo Antano Baranausko sekretorius, Seinų dvasinės akademijos profesorius, lietuviškos spaudos leidybos organizatorius, vertėjas, lietuvių kalbos puoselėtojas, bažnytinės kalbos tvarkybos iniciatorius.  

Kronika 29

Šio numerio kronikoje – du skyreliai: „Personalijos“ ir „Konferencijos, renginiai“ (jame skelbiama Danutės Aniulienės, Lilitos Jankauskienės, Ritos Urnėžiūtės parengta informacija apie įvykusius renginius).

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimas Nr. N-1 (199) 35

Skelbiamas ir komentuojamas 2023 m. balandžio 27 d. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos priimtas nutarimas pakeisti prieš dešimt metų priimtą  nutarimą Nr. N-2(87) „Dėl moterų pavardžių darymo“. 

Parašykite atsiliepimą