Žurnalas „Tarp knygų“ Nr. 3 / 2023
0
Aprašymas

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo gerus darbus pasakoja viena ryškiausių vaikų knygų kūrėjų Lietuvoje Sigutė Chlebinskaitė ir Molėtų krašto muziejaus Etnografinės sodybos ir dangaus šviesulių stebyklos vyr. muziejininkas Jonas Vaiškūnas.

Šiandien aktualu. Visų knygų, nesvarbu, kokio jos formato – spausdintinės, elektroninės ar garsinės – autorių teisės turi būti saugomos – jų negalima kopijuoti ir platinti be autoriaus ar leidyklos sutikimo. Lietuvos audiosensorinė biblioteka kviečia šalies bibliotekas prisidėti prie kampanijos „Skaitykis su knygomis“ – atkreipti dėmesį į autorių teisių svarbą ir ugdyti vartotojų įprotį naudoti legalų turinį. Kampaniją pristato Ramunė Balčikonienė.

Tyrimai. Rasa Erentaitė ir Rimantas Vosylis apžvelgia Kauno technologijos universiteto mokslininkų 2019–2021 m. vykdyto tęstinio tyrimo „Tikslų laboratorija“ rezultatus: kokie yra Lietuvos gimnazistų akademiniai tikslai, kaip jie kito dvejų mokslo metų laikotarpiu ir kaip jie susiję su mokinių socialine, ekonomine, kultūrine aplinka.

Projektai. Kiek daugiau nei prieš metus pradėjo veikti atnaujinta skaitmeninto kultūros paveldo portalo epaveldas.lt versija, sukurta Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai kartu su partneriais 2018–2021 m. įgyvendinant projektą „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra (VEPIS 3)“. Projekto rengėjai ir vykdytojai pasakoja apie pirmąsias „E. paveldo“ vartotojų reakcijas, pasirodžius naujajai portalo versijai, pastebėtus naujus jų įpročius ir galimybes atliepti įvairiausius poreikius.

Nauji leidiniai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su partneriais išleido ir Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje pristatė išskirtinį leidinį vaikų literatūra besidomintiems specialistams – Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) sumanytojos Jellos Lepman „Knygų vaikams tiltą“ vertimą. Jį apžvelgia Kęstutis Urba, plačiau papasakodamas ir apie autorę, ir atskleisdamas, kuo ši knyga svarbi Lietuvai.

Bibliotekų turtai. Stasys Pilka (1898–1976) buvo ne tik aktorius, režisierius, teatro kritikas, istorikas, poetas, bet ir Lietuvoje žinomas bibliofilas, ekslibrisų kolekcininkas, knygos ženklų tyrinėtojas. Ekslibrisus jis pradėjo kolekcionuoti XX a. trečiajame dešimtmetyje ir sukaupė daugiau kaip 800 knygos ženklų. Traukdamasis į Vakarus, S. Pilka pasiėmė tik nedidelę dalį savo rinkinio. Koks jo likimas? Kur saugomi kolekcininko kaupti ekslibrisai? Lietuvoje esančią kolekciją pristato Jonas Nekrašius.

Žmogus ir laikas. Kovo 16-ąją, Jurgio Bielinio (1846–1918) gimtadienį, minėjome Knygnešio dieną. J. Bielinis įėjo į lietuvių tautinio judėjimo istoriją kaip ryškiausias lietuvio knygnešio prototipas – žmogus, virtęs legenda, per 31 metus pats ir su talkininkais pergabenęs per sieną ir išplatinęs kone pusę Mažojoje Lietuvoje išspausdintų leidinių. Apie garsiausio lietuvių knygnešio pagalbininkus pasakoja Liuda Prunskienė.

Sukaktys. Sausio 7 d. sukako 100 metų, kai gimė rašytojas Anzelmas Matutis (1923–1985). Poetas savo eilėraščiuose įtaigiai perteikė vaiko jauseną, teigė gyvenimo džiaugsmą, skatino mažuosius mylėti tėvus ir tėvynę, pažinti, tyrinėti ir saugoti gamtą. Poeto gyvenimą ir kūrybą apžvelgia Laimutė Cibulskienė.

Užsienyje. Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos narė ir Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje bibliotekininkė Eglė Kazlauskienė dalijasi įspūdžiais iš vieno didžiausių XX a. pasakotojų vaikams Roaldo Dahlio muziejaus ir pasakojimų centro, kuris įsikūręs Bakingamšyre, Anglijoje. Muziejaus ekspozicijos ne tik išradingai patrauks mažųjų lankytojų dėmesį, bet ir jų tėvams sukels malonių prisiminimų.

Ką skaityti. Nuo leidinių gausos knygynuose ir bibliotekose raibsta akys, viršeliai vieni už kitus gražesni, anotacijos – intriguojančios. Nenusprendžiate, kokį skaitinį pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką! Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Paulina Sutkutė (skaitymoypatumai)

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Liepsnelė – migruojantis paukštis, grįžtantis balandžio mėnesį. Iš portalo „E. paveldas“ (saugoma Tauragės krašto muziejuje „Santaka“) PD

Parašykite atsiliepimą