Žurnalas „Tarp knygų“ Nr. 2 / 2023
0
Aprašymas

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje pristatome Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos virtualios biblioterapijos projektą „Atvirumo s@la“, apie kurį pasakoja Naujosios Vilnios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Rita Venskūnienė, ir Bažnytinio paveldo muziejaus edukacinių programų vadovės Ingos Cironkaitės-Bendžienės parengtą parodą apie Barboros Radvilaitės kasdienybę.

Įvykis. Vilniaus knygų mugė 23-ią kartą pakvietė į LITEXPO rūmus. Vasario 23–26 dienomis netilo knygomanų ir melomanų šurmulys, lankytojų laukė beveik 200 mugės dalyvių ir daugiau kaip 500 renginių. Kuo ypatinga buvo šių metų mugė, kokią programą ir išleistas knygas siūlė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Tema: pandemijos pamokos. Kaip kultūros sektoriui sekėsi išgyventi pastarųjų metų krizes, kaip jos paveikė sektoriaus veiklą, ar pasiteisino valstybinių institucijų taikytos priemonės krizių poveikiui sušvelninti? Į šiuos klausimus mėginta atsakyti vasario 3 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtoje Lietuvos kultūros tarybos diskusijoje „Pandemijos pamokos: ar kultūros sektorius pasirengęs ateities krizėms?“. „Tarp knygų“ redakcija kviečia susipažinti su pagrindinėmis diskusijoje išsakytomis mintimis.

Šiandien aktualu. Pagaliau norintys kelti kvalifikaciją mokyklų bibliotekininkai sulaukė deramo dėmesio – 2022 m. rugsėjį–2023 m. kovą jiems surengti iš Europos Sąjungos finansuojami plačios apimties kompetencijų vystymo mokymai. Mokymų programoje – dalykai apie inovatyvios bibliotekos sampratą, bibliotekos įvaizdžio formavimą, bibliotekos veiklų metodus. Nemažai dėmesio skirta mokytojų-bibliotekininkų organizaciniams, vadovavimo ir viešinimo gebėjimams stiprinti. Apie mokymus pasakoja viena jų lektorių Daiva Janavičienė.

Šiandien aktualu. Nauja interneto versija – semantinis saitynas – parodė, kad bibliotekų informacinių sistemų duomenys vis dar yra izoliuoti, todėl bibliotekos neišvengiamai turi žengti į saityno aplinką. Apie būtinus informacijos tvarkymo pokyčius taikant IFLA sukurtą Pavyzdinį bibliotekų modelį kalba Genutė Rutkauskienė. Minėtas modelis padės užtikrinti skirtingų bibliotekų teikiamų duomenų funkcinį suderinamumą ir patobulinti duomenų valdymą.

Terminų aruodas. Pastarųjų metų bibliotekininkystės terminijos raidai didelę įtaką daro itin išaugę šios srities tarptautinių organizacijų dokumentų srautai. Planingam ir nuosekliam lietuviškos terminijos kūrimui itin svarbūs kokybiški anglų–lietuvių ir lietuvių–anglų kalbų specialiosios literatūros bei specializuotų tekstų vertimai ir vertėjų kompetencijos. Vertėjų indėlį kuriant šios srities terminiją apžvelgia Violeta Černiauskaitė.

Žvilgsnis į istoriją. Agnė Suchodolskytė pasakoja apie bibliotekų specialiųjų spaudinių skyrių išslaptinimo procesą 1987–1990 m. Tokie skyriai buvo įkurti ir veikė kaip sovietinės bibliotekų tikrovės reliktas, naudotas informacijai riboti. Šie skyriai neatsiejami nuo paslapties vaizdinio – paslaptis buvo ne tik tai, kas juose saugoma, drausta viešai ir apie juos kalbėti.

Nauji leidiniai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka išleido ir Vilniaus knygų mugėje pristatė interaktyvią knygą vaikams „Dra ta ta: Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“. Lėlių teatro Lietuvoje pradininko S. Ušinsko (1905–1974) marionetės šioje knygoje atgyja pasitelkus 3D vaizdo moduliaciją: nuskenavus QR kodą planšete arba mobiliuoju telefonu, skaitytojui atsiveria magiškas lėlių teatro pasaulis. Knygą varto Vaiva Markevičiūtė.

Žmogus ir laikas. Anksčiau naudoti kaip vieni svarbiausių namų apyvokos daiktų, šiais laikais degtukai prisimenami vis rečiau. Užtat degtukų dėžučių etiketės domina kolekcininkus. Lietuvos nacionalinės bibliotekos Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonde saugoma gana gausi bibliografo, vertėjo, visuomenės veikėjo Stasio Tomonio (1915–1992) degtukų dėžučių etikečių (daugiau kaip 50 tūkst. vienetų) kolekcija. Ją apžvelgia Deimantė Žukauskienė.

Ką skaityti. Nuo leidinių gausos knygynuose ir bibliotekose raibsta akys, viršeliai vieni už kitus gražesni, anotacijos – intriguojančios. Nenusprendžiate, kokį skaitinį pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką! Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Kristina Sušinskaitė (knygu_burtai).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Lankytojus Vilniaus knygų mugė priėmė jau 23-ią kartą. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Parašykite atsiliepimą