Žurnalas „Tarp knygų“ Nr. 1 / 2023
0
Aprašymas

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje rašome apie Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vedėjos Jurgos Bardauskienės ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Kūrybinių dirbtuvių skyriaus vadovo Donato Kubiliaus gerus darbus.

Tema: pasakojimo galia. Pastaruoju metu vis didesnė Lietuvos visuomenės dalis pradeda suprasti istorijų pasakojimo meno vertę. Jis randa savo vietą įvairiose srityse – nuo mokslo iki meno,  skirtingose gyventojų grupėse – nuo vaikų iki suaugusiųjų, nuo bibliotekininkų iki muziejininkų ar gidų. Pasakojimo meno apraiškas Lietuvoje apžvelgia Asta Sarapienė.

Šiandien aktualu. Remigijus Misiūnas, analizuodamas 2021 m. leidyklų veiklos rezultatus, apžvelgia Lietuvos kultūros tarybos paramą leidybos projektams. Autorius skirtą finansavimą lygina su 2019 m. situacija. Duomenys pateikiami įvairiais pjūviais, vertinama, kokią reikšmę leidyklų veiklai turi LKT skirta ar neskirta parama.

Projektai. Lietuvos audiosensorinės bibliotekos (LAB) veikla neapsiriboja bibliotekų lauku – norint pasiekti įprastai skaityti negalinčius vartotojus, dirbama švietimo, globos ir kitose institucijose. LAB, turėdama padalinius ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje bei Ukmergėje ir galėdama pasiekti net atokiausias Lietuvos vietas, sukūrė įdomią, žaismingą edukacinę programą „Kas slepiasi knygų lentynose“, kuria norima paskatinti domėtis literatūra. Ją pristato Skaidra Grabauskienė.

Žvilgsnis į istoriją. Viename Rusijos kariuomenės griaunamų Ukrainos miestų – Odesoje nuo 1877 m. telkėsi ir lietuviai. Savo reikmėms čia jie leido knygeles ir periodinę spaudą, o į renginius kviesdavo spausdindami afišas ir programas. Nacionalinės bibliografijos duomenimis, tai nepaprastai reta ir vertinga Lietuvos ir Ukrainos spaudos paveldo dalis, atspindinti lietuvių diasporos gyvenimą Rusijos imperijos laikais. Apie ją pasakoja Tomas Petreikis.

Tyrėjui įdomu. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos valdymo departamento Bibliotekininkystės metodikos ir tyrimų skyriaus nacionalinės retrospektyviosios bibliografijos leidinio „Lietuvos bibliografija. Serija B. Periodiniai leidiniai lietuvių kalba, 1823–1940“ rengėjai, nagrinėdami Lietuvos centrinio valstybės archyvo fondus, surado 829 naujus neregistruotus ir netyrinėtus Lietuvių katalikų jaunimo sąjungos „Pavasaris“ dauginimo priemonėmis spausdintų biuletenių numerius. Šiuos reikšmingus dokumentus apžvelgia Zita Karklelytė.

Biblioteka ir jos vardas. 2022-ųjų rugsėjį sukako 15 metų, kai Anykščių viešajai bibliotekai suteiktas Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių vardas. Birutė Venteraitienė primena rašytojos, švietėjos L. Didžiulienės-Žmonos bei jos sutuoktinio knygnešio, bibliofilo S. Didžiulio veiklą, pabrėždama, kas joje vertinga ir aktualu XXI a. visuomenei.

Ką skaityti. Nuo leidinių gausos knygynuose ir bibliotekose raibsta akys, viršeliai vieni už kitus gražesni, anotacijos – intriguojančios. Nenusprendžiate, kokį skaitinį pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką! Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Sandra Riškienė (knyga_ir_as).

Geroji patirtis. Vėlyvas ruduo Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos kolektyvui asocijuojasi su imbierais ir trumpąja proza. Čia kiekvienais poriniais metais į tarptautinius skaitymus „Imbiero vakarai“ susirenka trumposios prozos „suokalbininkai“. Dvi dienas trunkantis įvykių sūkurys įtraukia į visuotinį, J. Kunčino žodžiais tariant, „skaitymo šišą“. Apie šiuos tradicinius skaitymus pasakoja Jūratė Čėsnaitė.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Jolanta Kanapickaitė. Vilniaus 700-asis gimtadienis, 2022 m. Akrilas, drobė, 60 × 60 cm. J. Kanapickaitė dirba Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, dalyvauja tapybos parodose ir įvairiose bibliotekų kultūrinės edukacijos veiklose.

Parašykite atsiliepimą