Visuotinė Lietuvių enciklopedija iki 2016-ųjų pabaigos atsiras internete

2016 m. sausio 6 d.

Šiuo metu centro darbuotojai jau pradėjo skaitmeninti 26-is enciklopedijos tomus, sako Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro vadovas Rimantas Kareckas.

„2016-ųjų pabaigoje žadame įdėti pilotinę versiją, po to ją pataisyti, papildyti, atnaujinti visų pirma lituanistinę medžiagą ir 2018-ųjų metų pabaigoje, švenčiant Lietuvos šimtmetį, jau turėtų būti enciklopedija patogi vartotojui“, – BNS sakė R.Kareckas.

Anot jo, šiuo metu centras yra pateikęs paraišką europinei paramai, kuri leistų atlikti daugiau darbų ir padaryti juos greičiau – kol pinigai negauti, enciklopediją centras skaitmenina savo vidiniais resursais, tai daro apie 25 žmonių komanda.

„Jie peržiūri visus straipsnius – juos juk reikia išskleisti, pateikti visiškai kitaip, nei buvo popierinis variantas, sukurti paieškos mechanizmą, kad būtų patogu surasti straipsnius“, – paaiškino R.Kareckas.

25 enciklopedijos tomai ir vienas papildymų tomas buvo baigti leisti šių metų vasarį.

Visuotinės lietuvių enciklopedijos (VLE) paskirtis – suteikti lietuviškai skaitantiems žmonėms žinių apie visatą ir Žemę, supažindinti su civilizacijos istorija, pasaulio tautų kultūra, mokslu, ekonomika, pateikti objektyvių duomenų apie kitas valstybes, pasaulio politinės, kultūrinės ir ekonominės raidos tendencijas, propaguoti humanistines ir krikščioniškąsias vertybes, parodyti Lietuvos valstybę ir lietuvių tautą pasaulio bei Europos istorijos ir kultūros kontekste.

VLE pakeitė sovietmečiu (1976–1985 metais) leistą ir smarkiai cenzūruotą Lietuviškąją tarybinę enciklopediją – 25-iuose VLE tomuose (be papildymų), kurių kiekvienas sudaro po 800 ir daugiau puslapių, daug dėmesio skirta SSRS okupacijos metais draustoms ir ignoruotoms temoms, taip pat apie ketvirtadalį medžiagos skirta lituanistinei medžiagai – Lietuvai ir lietuviams, taip pat su Lietuva ir lietuviais susijusiai informacijai.

http://www.15min.lt/naujiena/kultura/literatura/visuotine-lietuviu-enciklopedija-iki-2016-uju-pabaigos-atsiras-internete-286-557667