S. Jazavitos knygos „Kovok!“ Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“ pristatymas

2023 m. gegužės 29 d.

Šių metų birželio 14 d. maloniai kviečiame į Simono Jazavitos knygos „Kovok! Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“ pristatymą Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje.

 Pirmasis Lietuvos kariuomenės savanoris, penktojo pėstininkų pulko vadas, Steigiamojo Seimo narys, generalinio štabo pulkininkas, Lietuvos karo atašė, vėliau pasiuntinys Vokietijoje, Lietuvių aktyvistų fronto (LAF) kūrėjas ir vadas – tiek daug skirtingų veiklų sieja viena prieštaringai vertinama, bet itin ryški XX amžiaus Lietuvos istorijos asmenybė Kazys Škirpa. Šį žmogų geriausiai apibūdina šūkis „Kovok!“, kurį jis sugalvojo kurdamas LAF.

1938–1945 m. K. Škirpa buvo Lietuvą ištikusių įvykių epicentre ir stengėsi padėti savo šaliai išsaugoti valstybingumą, o nepavykus – jį atgauti. Geopolitinė šio asmens vizija rėmėsi tuo, kad vieno kaimyno agresiją prieš Lietuvą gali atsverti kitas kaimynas. SSRS 1940-aisiais okupavus Lietuvą, tokiu kaimynu tapo nacionalsocialistų valdoma Vokietija, vėliau pralaimėjusi Antrąjį pasaulinį karą ir pasmerkta laimėtojų Niurnbergo tribunole. K. Škirpos idėjos tarsi savaime atsidūrė „pralaimėjusioje“ pusėje. Tačiau per  ilgą sovietų okupaciją, kai buvo trinamos bet kokios Lietuvos valstybingumo tradicijos, visuomenėje susiformavo „nugalėtojų“ atmetimo reakcija; taigi atkūrus Lietuvos nepriklausomybę nemažai jos piliečių į „pralaimėjusią“ pusę natūraliai žvelgė kaip į bent jau Lietuvai geresnę alternatyvą,  ieškojo atramos tarpukario politikų ir ypač po okupacijos už nepriklausomybę ginklu kovoti siekusiųjų gretose. K. Škirpa savo veikla Antrojo pasaulinio karo metais ir formavo būtent tokią alternatyvą. Kaip mes ją vertinsime šiandien – jau diskusijų klausimas, tačiau prieš vertinant ir darant sprendimus privalu pirmiausiai išsamiai susipažinti su ja. Tam ir skirta ši knyga.

Renginyje dalyvaus knygos autorius dr. Simonas Jazavita, prof. habil. dr. Alfonsas Eidintas,  prof. dr. Jonas Vaičenonis, dr. Algis Bitautas.

Renginį moderuos dr. Ilona Strumickienė.

Renginio metu bus prekiaujama pristatoma knyga.

Data ir laikas: birželio 14 d. 17.30 val.

Renginio vieta: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvė (II a.)

Trukmė: 1,5 val.


Nuotraukų galerija