S. Jazavitos „Kovok! Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“ pristatymas

2023 m. kovo 10 d.

Kovo 15 d., trečiadienį, 18 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (K. Donelaičio g. 8, Renginių erdvė, III a.) bus pristatomas Simono Jazavitos leidinys „Kovok! Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“. Renginyje dalyvaus knygos autorius dr. Simonas Jazavita, prof. dr. Jonas Vaičenonis, dr. Egidijus Papečkys.

Kazys Škirpa – Lietuvos kariuomenės savanoris, Steigiamojo Seimo narys, Lietuvos karo atašė, pėstininkų pulko vadas, Lietuvos aktyvistų fronto kūrėjas ir vadas. Šiandien ši ryški Lietuvos istorijos figūra vertinama prieštaringai. Su renginio svečiais aptarsime K. Škirpos vaidmenį Lietuvos karybos istorijoje ir veiksnius, lėmusius tokį požiūrį į jį.

„Knygoje nesiekiama parodyti K. Škirpos nei kaip teisuolio, nei kaip blogišio. Kaip ir visi žmonės, jis nuveikė daug gerų darbų, bet ir padarė skaudžių klaidų. Jo gyvenamoji epocha buvo sunki, o kovos, kurias jis turėjo kovoti, – labai svarbios Lietuvos likimui. Tad knygoje, remiantis ilgamečiais tyrimais ir Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos bei JAV archyvų medžiaga, parodomas visas Lietuvos tragedijos Antrojo pasaulinio karo metais peizažas ir svarbiausias K. Škirpos tikslas – kovoti dėl Lietuvos nepriklausomybės. Ši kova buvo lydima klaidų ir aklaviečių, bet ji parodė, kad Lietuva yra savarankiška tarptautinės politikos veikėja, o ne tik aklų likimo įgeidžių tampoma laivė, nežinanti, į kurį uostą plaukia“, – teigia knygos autorius.

Dr. Simonas Jazavita – humanitarinių mokslų daktaras, istorikas, Kauno miesto muziejaus muziejininkas.

Prof. dr. Jonas Vaičenonis – humanitarinių mokslų profesorius, istorikas, Kauno miesto muziejaus muziejininkas, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas.

Dr. Egidijus Papečkys – humanitarinių mokslų daktaras, karybos ekspertas, Lietuvos šaulių sąjungos 4-osios rinktinės vadas.

Renginio metu bus galima įsigyti autoriaus knygų. Maloniai kviečiame atvykti.

Renginio metu bus fotografuojama ir / ar filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomi renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijos priemonėse.


Nuotraukų galerija