Naujas leidinys –„Kovok!“ Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“

2022 m. lapkričio 25 d.

Pirmasis Lietuvos kariuomenės savanoris, penktojo pėstininkų pulko vadas, Steigiamojo Seimo narys, generalinio štabo pulkininkas, Lietuvos karo atašė, vėliau pasiuntinys Vokietijoje, Lietuvių aktyvistų fronto (LAF) kūrėjas ir vadas – tiek daug skirtingų veiklos barų, kuriuos sieja viena kontroversiškai vertinama, bet itin ryški XX amžiaus Lietuvos istorijos asmenybė Kazys Škirpa. Šį žmogų geriausiai apibūdina šūkis „Kovok!“, kurį jis sugalvojo kurdamas LAF.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras pristato Simono Jazavitos knygą „Kovok!“ Kazys Škirpa ir Lietuvos likimas Antrajame pasauliniame kare“.

Autorius knygoje nesiekia parodyti Škirpos nei kaip teisuolio, nei kaip blogišio. Kaip ir visi žmonės, jis ne tik nuveikė daug gerų darbų, bet padarė ir skaudžių klaidų. Jo gyvenamoji epocha buvo sunki, o kovos – labai svarbios Lietuvos likimui. Tad knygoje, remiantis ilgamečiais tyrimais ir Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos bei JAV archyvų medžiaga, parodomas visas Lietuvos tragedijos Antrojo pasaulinio karo metais peizažas ir svarbiausias Škirpos tikslas – kovoti dėl savo šalies nepriklausomybės. Kova buvo lydima klaidų ir aklaviečių, bet ji parodė, kad Lietuva yra savarankiška tarptautinės politikos veikėja, o ne aklų likimo įgeidžių tampoma laivė, nežinanti, į kurį uostą plaukia.



Plačiau apie leidinį >>>


Nuotraukų galerija