NASU Enciklopedinių tyrimų instituto kreipimasis

2022 m. kovo 18 d.

NASU Enciklopedinių tyrimų instituto „Šiuolaikinės Ukrainos enciklopedijos“ redakcija ragina Europos ir pasaulio enciklopedininkų bendruomenę pasmerkti barbarišką Rusijos agresiją.

Žemiau pateikiame NASU Enciklopedinių tyrimų instituto direktoriaus Mykolos Železniakio laišką:

Mielieji kolegos!

Trečią savaitę Rusija kariauja prieš Ukrainą. Tai barbariškas, klastingas, neišprovokuotas išpuolis prieš nepriklausomą, taikią ir demokratinę šalį. Ataka skelbiama pagal melagingus Ukrainoje gyvenančių rusakalbių gyventojų apsaugos, taip pat Ukrainos visuomenės denacifikavimo ir demilitarizavimo šūkius. Militaristinė Rusija pradėjo įgyvendinti savo seną svajonę: sunaikinti Ukrainos valstybę, ukrainiečius ir aneksuoti Ukrainos teritoriją. Šis karas atneša daug kančių ukrainiečiams, masiškai sugriauna daugybę miestų ir kaimų, šalies infrastruktūrą, gyvenamuosius namus, kultūros paminklus. Milijonai ukrainiečių tapo pabėgėliais arba persikėlėliais šalies viduje. Tai karo nusikaltimas žmogiškumui, kurį pasmerkė visas civilizuotas pasaulis ir kurį jau tiria Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje. Rusijos agresiją smerkia daugelis žinomų mokslo, kultūros, sporto ir politikos veikėjų. Daugelio šalių vyriausybės deda daug pastangų, kad sustabdytų smurtą ir priverstų Rusiją patraukti savo karius iš Ukrainos teritorijos. Ukrainiečiai dėkingi šalims už stiprią paramą ir pagalbą, ypač finansinę.

Jūs teisingai suprantate, kad tai ne tik mūsų, bet ir jūsų karas, nes tai tiesos kova prieš melą, gėrio prieš blogį, demokratijos prieš autokratiją. Neperdėsime – žmonijos ateitis kuriama dabar kaip atsakas į Rusijos karą prieš Ukrainą, mūsų bendras atsakas į šį karą prieš Europą.

NASU Enciklopedinių tyrimų instituto, kaip mokslinės institucijos, uždavinys yra tobulinti enciklopedistiką Ukrainoje kuriant Šiuolaikinės Ukrainos enciklopediją (https://esu.com.ua) ir sudarant sąlygas kurtis taikiai ir stabiliai pasaulinei mokslinei enciklopedinei bendruomenei. Enciklopedistika yra bendradarbiavimas ir keitimasis žiniomis; ji neturi geografinių ribų ir klesti tik aplinkoje, kurioje gerbiamos žmogaus teisės. NASU Enciklopedinių tyrimų institutas ragina Europos ir pasaulio enciklopedininkų bendruomenę pasmerkti barbarišką Rusijos agresiją, invaziją į Ukrainą ir smurtinį neišprovokuotą karą prieš Ukrainos žmones.

Šiuo tikslu raginame atsisakyti bet kokio bendradarbiavimo su Rusijos enciklopedijų rengėjais ir ekspertais (bendradarbiais, enciklopedinių straipsnių autoriais). Kitas svarbus būdas pasmerkti Rusijos agresiją yra: a) Rusijos propagandos naratyvų prevencija nušviečiant aktualius Ukrainos įvykius Europos ir pasaulio nacionalinėse enciklopedijose; b) tinkama bet kokios enciklopedinės informacijos, susijusios su Ukraina, aprėptis (istorija ir dabartis, asmenybės, mokslo, technologijų, kultūros pasiekimai ir kita). Reikalas tas, kad užsienio enciklopedijose dažnai matome netikslių pavadinimų ir apibrėžimų, susijusių su Ukraina ir ukrainiečiais. Pavyzdžiui, enciklopedijose populiari rusiška transliteracija „Kijev“, o ne ukrainietiška „Kyiv“ (panašių ukrainietiškų antroponimų, toponimų, hidronimų ir kitų netikslios rašybos atvejų yra labai daug).

Ukrainos, pasaulio žiniasklaida Rusijos agresiją retkarčiais vadina karu, tačiau dažniau vartoja sąvokas „karinis konfliktas“, „Ukrainos krizė“, „Rusijos invazija“ ir kitas. Pabrėžiame, kad manipuliacijos formuluotėmis ir terminais (sąvokų keitimas, dvigubi standartai) yra Rusijos propagandos triukai. Tiesą sakant, tai informacinio karo strategija, kuri neapsiriboja Ukrainos sienomis, bet apima visą pasaulį.

2007 m. vasario 10 d. Miunchene pasakytoje kalboje Vladimiras Putinas išreiškė norą padidinti Rusijos įtaką pasaulio politikoje. 2007 m. gruodžio 11 d. Rusija sustabdė savo dalyvavimą Sutartyje dėl įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje. Paaiškėjo, kad Rusijos Federacijos lyderio geopolitines ambicijas gali sustiprinti karinis kelias. Kadangi Putinas nebuvo pasmerktas pasaulio politikų, jis ėmė sistemingai pažeidinėti Europos saugumo principus: užpuolė Gruziją (2008 m.), aneksavo Krymą, pradėjo karą Donbase (2014 metais). Dėl silpno pasaulio atsako V. Putino svajonės apie naująją „Sovietų Sąjungą“ ir Vakarų nuosmukį tapo realiu tikslu. Jam nepavyko taikiai pasiekti savo tikslo, todėl pradėjo karą. Šiandien šimtai Ukrainos miestų ir kaimų yra visiškai užblokuoti ir išgyvena humanitarinę katastrofą; ryškėja Ukrainos žmonių genocido požymiai. Todėl Rusijos agresijos smerkimas, bet kokios sankcijos Rusijai, įskaitant apribojimus enciklopedistikos srityje, yra pagrįstos ir būtinos.

 

Pagarbiai

Mykola Železniakas

NASU Enciklopedinių tyrimų instituto direktorius

Kijevas, Ukraina

„Šiuolaikinės Ukrainos enciklopedijos“ redakcija

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro kreipimasis į NASU Eniklopedinių tyrimų institutą:

Mieli bičiuliai ir kolegos,

Reiškiame palaikymą ir solidarumą su Jumis ir visa ukrainiečių tauta. Suprasdami, kad šiomis dienomis nėra svarbesnės temos nei Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainos valstybę, jau kovo 7 d. laisvos prieigos internetinės lietuviškos enciklopedijos portale www.vle.lt registravome ir publikavome straipsnį „Rusijos karinė invazija į Ukrainą“ https://www.vle.lt/straipsnis/rusijos-karine-invazija-i-ukraina/

Šis straipsnis kiekvieną dieną pildomas Ukrainos vyriausybinių institucijų  ir užsienio informacinių agentūrų skelbiama informacija apie Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje ir ukrainiečių  pasipriešinimą agresoriui. Straipsnis kaip prioritetinis kiekvieną dieną publikuojamas portalo tituliniame puslapyje.

Suprantame, kad tai nėra įprasta enciklopedijų kūrimo praktika, tačiau manome, jog labai svarbu, kad žinią apie Rusijos nusikalstamus veiksmus Ukrainoje skleistų kiek įmanoma daugiau informacijos šaltinių.

Nuolat publikuojame ir kitus šiuo metu aktualiausius Ukrainos istorijos straipsnius:

https://www.vle.lt/straipsnis/ukrainos-istorija/

https://www.vle.lt/straipsnis/krymo-aneksija/

https://www.vle.lt/straipsnis/donbaso-karas/

https://www.vle.lt/straipsnis/maidano-revoliucija/


Mūsų enciklopedijoje visi su Ukraina susiję tikriniai vardai iki šiol buvo rašomi transkribuoti iš  ukrainiečių ir rusų kalbų, t.y. straipsnių antraštėse buvo pateikiamos dvi formos, tačiau šiomis dienomis konsultuojamės su Valstybine lietuvių kalbos komisija dėl šios praktikos keitimo ir rekomendacijos visuose lietuviškuose tekstuose vartoti tik iš ukrainiečių kalbos transkribuotus vietovardžius ir vardažodžius.

Praneškite mums, jeigu galime konkrečiai kuo nors padėti Jūsų veikloje. 

Слава Україні - Героям слава