Donatas Puslys. Trenktatikių vadovėlis ir mini paskaitos apie maksi dalykus

2020 m. gruodžio 28 d.

Donatas Puslys, LRT KLASIKOS laida „Ryto allegro“, LRT.lt

Nenutolkime nuo Lenkijos. Kita mano dėmesį patraukusi naujiena yra iš šios šalies kilusio filosofo Leszeko Kolakowskio knyga „Mini paskaitos apie maksi dalykus“, kurią išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, o į lietuvių kalbą vertė Vyturys Jarutis. Iki šiol, jei atmintis neapgauna, lietuviškai iš L. Kolakowskio knygų turėjome tik filosofo Alvydo Jokubaičio verstą „Metafizinį siaubą“.

Tad naujoji knyga yra puiki galimybė Lietuvos skaitytojams atrasti šį vieną svarbiausių 20 amžiaus ne tik Lenkijos, tačiau ir Vakarų mąstytojų. Juolab kad ir pati knyga labai palanki pirmajai pažinčiai. Joje sudėti per televiziją skaitytų paskaitų tekstai. Įdomios pačios paskaitų temos – melas, tolerancija, lygybė, laisvė, prietarai, juokas, tautiniai stereotipai, šlovė, sėkmė ir t. t. Kitaip tariant, tai yra klausimai, kurie rūpi kiekvienam mirtingajam, o L. Kolakowskis geba į juos pažvelgti nebanaliai, provokuojančiai ir kartu gebėdamas gilią įžvalgą derinti su eiliniam skaitytojui suprantama kalba, vengiančia filosofinių klampybių.

Kaip jau veikiausiai supratote, knyga gali būti skaitoma ne iš eilės, o išsirenkant dominančią temą. Tekstai neilgi, tad puikiai tinka ir tiems, kurie negali skaitymui skirti daug laiko. Perskaitai vieną tekstą ir keliauji sau per dieną apmąstydamas tai, kas išdėstyta, nes L. Kolakowskio rašymo stilius provokuoja skaitytoją patį mąstyti, rasti laiko savirefleksijai, o ne tiesiog iškalti apibrėžimus nuolankiai pritariamai linkčiojant galva.

Kiek mes iš tiesų žinome, o kiek tiesiog manomės žiną? Šis klausimas kyla skaitant ne vieną tekstą ir taip palydi į prasmingą intelektualinį nuotykį, kuris kartu turi ir pedagoginės reikšmės kasdienybei – atsakingiau vartoti žodžius, geriau suvokti jų prasmę, užuot pavertus juos į kairę ir dešinę žarstomomis klišėmis, nepasiduoti manymui, kad iš tiesų teisinga tai, ką išpažįsta dauguma, taip atsisakant kritinio žvilgsnio ir atsakomybės pačiam apsispręsti.



Kviečiame skaityti visą straipsnį: https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1304894/donatas-puslys-trenktatikiu-vadovelis-ir-mini-paskaitos-apie-maksi-dalykus


Nuotraukų galerija