Kovo 6 dieną Gedimino Kasparavičiaus knygos pristatymas Tauragėje

2019 m. kovo 4 d.

Kovo 6 d. 17:00 val. Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje kraštiečio Gedimino Kasparavičiaus knygos „Nemunas Lietuvos gyvenime 1918-1990“ pristatymas

Knygoje autorius analizuoja Nemuno reikšmę XX a. Lietuvai; parodoma, kaip modernios valstybės formavimąsi nulėmė vandens transporto organizavimas, kurie Lietuvos upių uostai ir prieplaukos buvo patys svarbiausi, kaip vandens transportas plėtotas tarpukario Lietuvoje, galiausiai – kokia upių laivyba buvo sovietmečiu.

Šiandien bebaigianti išnykti profesinė upeivių bendruomenė – vienas įdomiausių šios knygos aspektų, deja, iki šiol sulaukęs mažai tyrinėtojų dėmesio. O juk prie Nemuno įsikūrusių miestų ir nedidelių gyvenviečių gyventojai šimtmečiais vertėsi upininkyste ir net XX amžiuje ne vieno kapitono vyriausias sūnus sekdavo tėvo pėdomis – tapdavo matrosu. Tad knygoje aptariama ne tik 1918–1990 metais Lietuvoje Nemune ir kitose šalies upėse vykusi laivyba, bet daug dėmesio skiriama ir upeiviams – žmonėms, be kurių vandens transportas buvo ir tebėra neįmanomas. 

Knygos pristatyme dalyvaus knygos autorius Gediminas Kasparavičius ir knygą išleidusios Mokslų ir enciklopedijų leidybos centro atstovė Irena Stankevičienė.  Po pristatymo bus galima įsigyti knygą leidėjo kaina.