Sausio 23 d. knygos „Aukso amžiaus damos“ pristatymas

2019 m. sausio 15 d.

„Susitikimai su lenkiška knyga“

Kamilio Janickio knygos „Aukso amžiaus damos“ lietuviško leidimo pristatymas

 

Susitikimu su Kamiliu Janickiu Lenkijos institutas Vilniuje pradeda literatūros renginių ciklą „Susitikimai su lenkiška knyga“, kurių metu lenkų literatūros Lietuvoje skaitytojai turės galimybę susipažinti su lietuviškais lenkų autorių knygų leidimais, susitikti su lenkų rašytojais, literatūros kritikais, mokslininkais ir vertėjais.

Su visa „Susitikimų su lenkiška knyga“ programa jau netrukus bus galima susipažinti Lenkijos instituto interneto puslapyje ir žiniasklaidoje.

Pirmasis ciklo susitikimas bus skirtas knygos „Aukso amžiaus damos” pristatymui ir pažinčiai su jos autoriumi Kamiliu Janickiu. Autorius aprašo dvaro intrigų, politinių žaidimų, neribotų ambicijų ir nepamatuotų aistrų pasaulį. Tokiame pasaulyje Abiejų Tautų Respublikos didžiausios galybės metais gyveno Bona Sforca, Barbora Radvilaitė ir Ona Jogailaitė. Jas supo neįsivaizduojama prabanga, kiekvieno paliepimo laukė šimtai dvariškių ir tarnų. Tačiau „aukso amžius“ buvo tik beatodairiškiausio Lenkijos ir Lietuvos istorijos etapo fasadas. Tikrovėje šios damos buvo apsuptos intrigų ir sąmokslų.

Literatūros kritikų vertinimu, knyga „Aukso amžiaus damos“ – „fantastiškai parašyta, įtraukianti, neeilinė istorija. Kamil Janicki išsiskiria neregėtu atidumu detalėms, tačiau jo knyga nėra vien sausų, nuo  literatūros polėkio išvalytų faktų rinkinys. „Aukso amžiaus damos“ – tai greičiau istorinė literatūra, patiksianti ne tik istorijos mėgėjams, bet ir tiems, kurie paprastai ja ne itin domisi“.

Kamil Janicki – lenkų istorikas, publicistas ir rašytojas. Bendras jo išleistų knygų, tarp jų, bestseleriais tapusių „Aukso amžiaus damų“, „II Respublikos pirmųjų damų“ ir „II Respublikos puolusių pirmųjų damų“, tiražas siekia 200 000 egzempliorių. Didžiausio lenkų istorinio portalo ciekawostkihistoryczne.pl, kurį kas mėnesį aplanko per 400 000 vartotojų, vyriausiasis redaktorius. Nuolatinis „Newsweek Historia“ ir „Focus Historia“ straipsnių autorius. Dažnas žiniasklaidos svečias ir istorinių įvykių komentatorius.

Susitikime dalyvaus: knygos autorius Kamil Janicki, prof. dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė (Lietuvos istorijos institutas), knygos vertėja Irena Aleksaitė, Aldona Bendorienė (Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras).

Susitikimas vyks sausio 23 d. 17 val. Vilniaus dailės galerijoje (Didžioji g. 4,Vilnius).

Susitikimas vyks lenkų ir lietuvių kalba su vertimu. Įėjimas laisvas.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, Lietuvos dailės muziejus-Vilniaus paveikslų galerija