Lietuvos Vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai: kaip nuotykių romanas apie valstybės sukūrimą nuo nulio

2018 m. gruodžio 4 d.

Dokumentų rinkinyje publikuojami pirmųjų Lietuvos vyriausybių protokolai – tai Lietuvos valstybės realaus atstatymo ir kūrimo istorija.

Knyga gali būti skaitoma ir kaip nuotykių romanas, nes atskleidžia, kaip nuo nulio realiai buvo kuriama Lietuvos valstybė, kaip vos pradėjusi veikti ir periminėti valdžią iš Vokietijos okupacinės administracijos ji buvo priversta pasitraukti nuo agresorių Rusijos bolševikų iš Vilniaus į Kauną ir iš karto laikinojoje sostinėje ėmėsi būtiniausių gynybos ir ekonominės plėtros darbų, rašoma knygos pristatyme. Vilniuje be realios valdžios esanti Lietuvos Taryba daugiau ritualinėje politinėje kovoje stengėsi gauti formalų Vokietijos pripažinimą ir palaikymą Taikos konferencijoje, kad ši iškeltų Lietuvos klausimą tarptautinėje arenoje, o Tarybos, 1918 m. pabaigoje tapusios laikinuoju parlamentu, sudarytosios laikinosios Lietuvos vyriausybės jau kovėsi ne tik dėl tokių idėjų ir tautinės valstybės statybos, Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo, bet ir realiai pradėjo lipdyti valstybės struktūrą, administraciją, ėmėsi socialinių reformų, kariuomenės kūrimo ir ginklu siekė etninės lietuvių teritorijos apgynimo, mezgė ir plėtojo santykius su kitomis, daugiausia Antantės, valstybėmis, vedė derybas dėl pripažinimo, plėtojo prekybą ir rūpinosi ekonomika taip parengdama šalį rinkimams į Steigiamąjį Seimą.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/ringas/lit/lietuvos-vyriausybiu-19181920-metu-posedziu-protokolai-kaip-nuotykiu-romanas-apie-valstybes-sukurima-nuo-nulio.d?id=79724785